MENES DE TOS

 

Tenir tos és habitual per a moltes persones, especialment a l’hivern que és quan afloren més refredats i infeccions respiratòries. També se’n fa més ressó ara, a causa del coronavirus i es pot pensar que si tenim tos potser tenim la Covid però pot ser un refredat comú o un empitarrament de tota la vida.

 

Estossegar, en realitat, és un mecanisme de defensa del nostre organisme, que cerca mantenir netes la tràquea i els bronquis, eliminant la “brutícia” mitjançant moviments d’expulsió.

Quan respirem involuntàriament partícules de pols, fum o pol·len, els sensors de les mucoses de la tràquea i els bronquis s’irriten i es produeix un reflex tussigen. A més d’aquesta reacció involuntària, també es pot estossegar de manera conscient.

 

Quan es té tos durant el dia, repetidament cal consultar al farmacèutic/a o visitar al metge.

 

Cal saber que existeixen diferents menes de tos i saber diferenciar-les és bo per a poder tractar cada cas adequadament.

 

 

 

 

TOS SECA O TOS IMPRODUCTIVA

La tos seca no genera expectoració. La seva missió no és expulsar secrecions originades per infeccions respiratòries. És una tos normalment causad per la irritació i sol agreujar la irritació, per tant, en general, sol aconsellar-se la seva eliminació amb antitussígens o antihistamínics.

 

Uns dels medicaments podria ser: Cinfatós xarop, Pharysol xarop, Cetirizina 10mg en comprimits o xarop…

 

TOS PRODUCTIVA

 

La tos productiva ve acompanyada de mucositat i expectoració, encara que l’expulsió no sempre es produeix amb la mateixa facilitat. Hi ha casos en els quals la persona no pot expectorar i té el moc empegat. Aquest tipus de tos sol ser la més fàcil d’identificar i tendeix a desaparèixer quan s’han eliminat les flemes. És important aquesta expectoració, car si no s’elimina pot derivar en malalties més greus, com ara bronquitis.

La majoritat de les vegades la tos productiva es tracta amb expectorants i/o mucolítics per a facilitar-ne l’expulsió. En qualsevol cas, serà necessari beure molt de líquid, perquè sempre afavorirà i estovarà la mucositat.

Uns dels medicaments podria ser: Cinfatós expectorante, Bisolvon mucolítico, Acetilcisteïna…

 

 

TOS CRÒNICA

 

La tos crònica es defineix com una tos que es perllonga més de 3 setmanes.

Fer un diagnòstic precís requereix, de tant en tant, fer proves amb diferents tractaments recomanats pel metge.

 

Algunes dels causes que la provocaria seria:

– El tabaquisme que és potser la causa més freqüent de la tos crònica.

– L’asma que és una malaltia inflamatòria dels bronquis, essent l’únic símptoma, tan amb expectoració com sense.

– El reflux gastroesofàgic és defineix com el pas de fluid àcid de l’estómac a l’esòfag. El qual pot estimular receptors nerviosos de l’esòfag que produeixen tos.

Alba Millán