LA BONA ALIMENTACIÓ

Com tenir una alimentació saludable

Una alimentació saludable aporta tots els nutrients essencials com proteïnes, hidrats de carboni, lípids, vitamines, minerals i aigua que el cos ha de menester.

Per què és important tenir una alimentació saludable

Una bona alimentació prevé malalties com l’obesitat, hipertensió, malalties cardiovasculars, osteoporosis, diabetis (tipus 2) i alguns tipus de càncer.

És molt important que tots sapiguem que sempre:

  • Podem fer alguna cosa per a millorar la nostra alimentació.
  • En una bona alimentació és molt important fer exercici físic i no fer vida sedentària.
  • Combinar els aliments adientment milloren la dieta:
  • Consumir una gran varietat d’aliments
  • Incloure aliments de tots els grups durant tot el dia
  • Consumir una proporció adequada de cada grup
  • Beure aigua

No n’hi ha prou menjant correctament, com ja he dit més amunt, és molt important fer exercici físic, com ara caminar 20 minuts al dia, ballar, fer pilates, fer ioga, meditació amb moviment…

Durant els anys han sorgit una sèrie de fal·làcies, mites, “dietes màgiques”, etc., que constitueixen un dels majors problemes de la nutrició. Una informació mal donada pot causar un greu problema de salut. Ací us n’exposo unes quantes, és a dir falses creences:

S’ha de prendre fruita a part dels àpats

Les calories i vitamines aportades per la fruita SEMPRE són les mateixes, independentment de si es prenen soles o acompanyades d’altres aliments. Tothora és un bon moment per a prendre una racció de fruita.

L’avantatge que obtenim en prendre-les entre els menjars, és que no mengem un altre tipus d’aliments amb major contingut calòric, com dolços, snacks,… i a més a més arribem al següent menjar amb menys sensació de gana.

L’ou és dolent pel colesterol que té

No hem de classificar els aliments com a bons o dolents, sinó conèixer-ne les característiques de cadascun.

L’ou ha estat tractat injustament, ja que és un aliment molt complet i saludable. És cert que el seu rovell és ric en colesterol, però cal no oblidar que l’ou també conté  proteïnes, vitamines i minerals. El seu consum és adient a totes les edats.

Si faig activitat física, puc menjar i beure el que vulgui

L’activitat física és imprescindible per a la salut i fa que fer-ne sigui recomanable.

Tanmateix, una alimentació no saludable, tindrà conseqüències sobre la nostra salut difícilment compensables amb la pràctica d’exercici físic. Per exemple, els avantatges que obtens entre menjar una fruita o menjar “pastisseria” industrial, no és només la gran diferència calòrica entre l’un i l’altre, sinó l’alt contingut en greixos no saludables i sucres refinats, per contra la fruita ens aporta vitamines i fibra que sí que són saludables.

Els aliments que porten greixos vegetals són sempre més saludables que els que contenen grasses animals.

El pa és un aliment no saludable i engreixa

Tots els aliments ens aporten en més o menys grau energia en forma de calories. El pa es troba entre els aliments amb un contingut calòric mitjà. Està format principalment per hidrats de carboni i és pobre en greixos.

El pa és la base de la nostra alimentació mediterrània i s’aconsella d’acompanyament en els àpats com un producte saludable. S’ha de parar compte en la mida de les raccións (1 racció = 2 llesques = 40 g = 104 kcal) i amb quins aliments  s’acompanya (salses amb greix, embotit,…).

Els aliments congelats són menys nutritius que els frescos

El procés de congelació no altera les qualitats dels aliments, per tant un peix o una carn congelada tenen les mateixes propietats que si els mengem frescos. Pel que fa a les verdures congelades, la proporció de vitamines que aquestes tenen un cop cuites, és semblant a la que tindran les verdures fresques després de ser cuinades.

A la farmàcia podem oferir ajuda i donar consells. Vine i demana’n!.

Alba Millán