Problemes circulatoris durant l’estiu

PROBLEMES CIRCULATORIS DURANT L’ESTIU

Ha arribat l’estiu i, com cada any, han començat els problemes circulatoris en una gran part de la població. Això és a causa de l’efecte vasodilatador de les altes temperatures en les venes. Amb la calor, els vasos perifèrics es dilaten i la sang flueix en més gran mesura a prop de la pell, de manera que es dilaten els vasos venosos i els capil·lars de la pell.

Les cames són les principals afectades dels problemes de circulació. Per aquesta raó, a l’estiu, molta gent sent les cames pesades, cansades i inflamades. Però quan els problemes circulatoris són més greus, és quan arriba la dolor.

Els problemes venosos a les cames poden acabar derivant en varices, altrament dit varius. Aquestes apareixen amb més freqüència en dones a causa de la influència hormonal. Segons els últims estudis epidemiològics, les varius apareixen en un 10-15% dels homes i en un 20-25% de les dones. A més a més, són fins a tres vegades més freqüents en persones més grans de 35 anys.

Per tant, l’edat avançada és un factor molt important i influent en els problemes circulatoris. Altres factors que poden agreujar els problemes venosos són:

  • Vida sedentària: poc exercici físic i estar dret sense moviment o assegut molt de temps.
  • Hàbits poc saludables: obesitat, consumició d’alcohol i de tabac.
  • Altres patologies associades: diabetis, hipertensió arterial, lupus i trastorns de coagulació entre d’altres.
  • Alimentació: hi ha aliments que perjudiquen els problemes circulatoris. Un exemple és el menjar coent, ja que influeix en la dilatació dels vasos. Quan s’associa a altres patologies, també és molt important evitar aliments que descompensin la diabetis, elevin el colesterol i triglicèrids i els aliments molt salats en el cas de la hipertensió.
Hi ha diversos hàbits que podem dur a terme per prevenir aquests problemes de circulació, sobretot pel que fa els que afecten a les cames:
  • Camineu entre 5 i 10 minuts cada hora.
  • Reposeu sempre amb els peus elevats i movent els turmells, dits i cames.
  • Eviteu la roba ajustada.
  • Eviteu l’exposició a la calor .
  • Utilitzeu gels freds per a cames cansades.
  • Quan ja hi ha varius, utilitzeu mitges elàstiques terapèutiques i/o medicació per a la circulació de la sang, sempre amb indicació del metge.

Un altre problema venós molt comú a l’estiu són les morenes. De fet, també són varius o inflamacions de les venes al recte i l’anus. Aquestes poden ser causades per fer massa esforç durant les defecacions, seure al vàter massa estona, restrenyiment crònic o diarrea i dietes baixes en fibra, entre d’altres.

Per evitar les morenes és recomanable consumir aliments rics en fibra, beure molt de líquid, prendre banys calents per alleugerir la dolor i, quan els símptomes són més greus, es poden aplicar cremes, ungüents o supositoris per a morenes. Aquests ajudaran a alleugerir la dolor, la inflamació i la picor de les morenes externes. Quan són internes o els símptomes són molt greus es recomanaria que visiteu el metge.

  Marta Ribera
CatalanEnglishFrenchGermanRussianSpanish
Aquesta web utilitza cookies pròpies per al seu correcte funcionament. A l\'fer clic al botó D\'acord, acceptes l\'ús d\'aquestes tecnologies i el processament de les seves dades per a aquests propòsits.    MÉS INFO
Privacidad
×