LES MORENES

El mot morenes és la manera popular de descriure una malaltia que dilata les venes de l’anus. Científicament s’empra la paraula hemorroide, i així també podem parlar d’hemorroides. Els signes de tenir morenes són sagnat, trombosi i les venes inflades essent les causants de dolor, picor i cremor.

Es poden classificar en internes i externes.

Internes: Per definir-les direm que són aquelles que estan per sobre la línia dentada o anorectal. Són les que no veiem i no fan mal, i no ens n’adonem que les tenim sinó és pel sagnat o una intervenció.

Externes: Per definir-les direm que són aquelles que estan per sota la línia dentada o anorectal. Es veuen.

Causes

Restrenyiment: Quan els budells no funcionen i ens costa anar de ventre.

Força abdominal: Quan es fa un esforç amb els músculs i premen els els budells.

Nutrició: Si fem una dieta amb poca fibra porta a poder tenir restrenyiment.

Embaràs: En les dones el fetus o el nadó pot fer pressió sobre la part de l’intestí i els canvis hormonals també poden engrandir les venes i provocar hemorroides.

En direm uns quants més: el tipus de genètica, la vellesa de la persona, la obesitat, estar massa temps quiet assentat, no fer exercici.

Genètica: La genètica que et defineix pot ser-ne propensa a la formació.

Llavors també hi ha unes causes que poden fer que en tinguem i són: fer-nos grans, sobrepès i obesitat, no fer exercici o el que és en seria el contrari que és estar assegut molt de temps.

Solucions i tractaments

El que es vol aconseguir és reduir la picor i els símptomes, i es pot fer de diferents maneres.

Banys de seient, consten de ficar la part posterior del cos en un recipient en aigua tèbia durant deu minuts unes tres o quatre vegades per dia.

– És important variar o canviar la dieta si les morenes són a causa del restrenyiment, i triar aliments amb fibra o comprar-ne suplements. També veure més quantitat de líquids.

Medicaments, es fan servir els antiinflamatoris generals, tot i que les cremes amb corticoides i altres components solen parar la picor i la inflamació amb efectivitat. També hi ha medicaments amb prescripció mèdica, diosmina i hesperidina que tenen un efecte venotònic i vasoprotector fent més gran la resistència dels vasos sanguinis i reduint de la seva permeabilitat.

Lligament de la morena interna amb una cinta elàstica que fa que no hi arribi sang fins que acaba caient o marcint-se.

Escleroteràpia, s’hi posa un producte que té un poder esclerosant, que sol ser el fenol i fa que l’hemorroide es marceixi.

Extirpació, és l’última opció ja que fa mal i és més complicada de fer.

Roger Taberner