Què es l’ansietat? L’ansietat o angoixa és una emoció que tothom experimenta alguna vegada. Apareix en situacions que la persona percep com una amenaça i li costa fer-hi front. És, per tant, una reacció natural d’alarma davant de la percepció d’un perill potencial o d’una pèrdua de control sobre l’entorn. I moltes vegades no en som conscients d’aquesta emoció.

Malgrat això, en alguns casos l’ansietat pot arribar a esdevenir un trastorn. Pel que fa al desenvolupament dels trastorns d’ansietat, els investigadors afirmen que hi intervenen factors psicològics, genètics i ambientals.

Hi ha diferents tipus d’ansietat:

Agorafòbia. Espais i situacions que es senten atrapats, sense possibilitat de fugir, com ara les aglomeracions, les botigues, els restaurants, els ascensors, etc.

Atacs de pànic. Són episodis sobtats de por o malestar intensos que sovint s’acompanyen de símptomes com ara batec convulsiu, sudoració, tremolors, calfreds, sensació d’ofec o por a perdre el control.

Fòbies específiques. Algunes situacions concretes produeixen una por intensa i persistent, com ara viatjar en avió, anar al dentista, veure sang, determinats animals…

Fòbia social. Les persones afectades experimenten alts nivells d’ansietat quan es troben davant d’altres persones per por a ser jutjades negativament en sentir-se inferiors i diferents. Normalment són persones que s’aïllen.

Trastorn d’ansietat degut a una malaltia. Conseqüència d’un problema de salut física, com ara la diabetis, les malalties del cor, o d’hipertiroïdisme.

Trastorn d’ansietat induït per substàncies. S’associa al consum, abús o dependència d’una droga.

Trastorn obsessiu – compulsiu. La persona afectada realitza comportaments repetitius i rituals que se li diu : compulsions. Alguns exemples en són: la brutícia (obsessió) i rentar-se les mans (compulsió), fer algun gest abans d’entrar algun lloc (per què sinó creuen que els passarà alguna cosa dolenta, un daltabaix).

Trastorn per estrès posttraumàtic. Habitualment les persones afectades reviuen la situació traumàtica en contra de la seva voluntat amb reaccions intenses d’ansietat.

Els trastorns d’ansietat representen un dels problemes de salut mental més freqüents i sovint apareixen en associació amb altres malalties mentals.

L’ansietat també pot comportar un desequilibri en la son. Hi ha moltes maneres de combatre’l.

Sessió psicològica o psiquiàtrica.

Relaxació/ ioga/meditació abans d’anar a dormir.

Fer exercici físic per desconnectar dels pensaments.

No prendre estimulants com: cafè, begudes amb cafeïna, xocolata…

No prendre alcohol.

No substituir la manca de son nocturna amb migdiades per què a la nit sinó s’arriba a adormir pot tenir ansietat, nerviosisme, pensar massa en problemes…

Plantes medicinals soles o combinades com: Passiflora, Valeriana, Ginkgo Biloba, arç blanc, melissa, til·la, Camamilla, Rosella, Hipèric, marialluïsa, Tarongina, Espígol, Llúpol, Flor de Taronger i Llimoner. Exemples com: EnRelax, Serenia…

Les plantes medicinals es poden prendre de diferents maneres: En infusions o tisanes, en càpsules o comprimits, en tintura o en solució.

La forma d’administrar influeix en la seva eficàcia.

Alba Millán.