EL COLESTEROL I L’ALIMENTACIÓ
Què és el colesterol? És una substància greixosa que es troba en les membranes cel·lulars de tots els teixits animals i en el torrent sanguini.
Els valors lipídics de referència serien:
Valors | Colesterol total (mg/dl) | Colesterol LDL (mg/dl) | Colesterol HDL (mg/dl) | Triglicèrids (mg/dl) |
Òptima | <200 | 100 | 40> homes | <150 |
Normal | 100-129 | 50> dones | ||
Normal-alt | 200-239 | 130-159 | 150-199 | |
Alt | >240 | 160-189 | 200-499 | |
Molt alt | >190 | >500 |
Si tenim el colesterol alt vol dir:
- Mengem una quantitat d’aliments que satura el nostre sistema digestiu.
- També predomina la condició probablement heretada.
- La majoria d’aliments que mengem tenen una quantitat de colesterol molt elevada.
Tot això afecta al sistema digestiu, les vies biliars i el fetge, com a eliminadors del colesterol. És recomanable consumir, com a màxim, 300 mg al dia de colesterol , per exemple un ou conté al voltant de 200 mg de colesterol.
En cas de colesterol alt la primera mesura consisteix a seguir una dieta lliure de greixos saturats i colesterol com margarines, pastissos, embotits, conserves, carns vermelles amb greixos animals… i seria recomanable fer esport un mínim de 30 minuts al dia i evitar el tabac i l’excés d’alcohol.
Si així i tot no és possible disminuir el colesterol, caldrà recórrer a complements nutricionals com per exemple; àcids grassos essencials omega-3, llevat vermell d’arròs, acompanyats sempre d’una dieta rica en fruites, verdures, cereals, llegums i peix.
També la fibra que contenen certs aliments (fruites, llegums i algues) sobretot la fibra soluble, pot ajudar a reduir el pas del colesterol al flux sanguini. Com per exemple: La civada, que conté fibra soluble, que redueix les proteïnes de baixa densitat (LDL o colesterol dolent), i que també es troba en aliments com les mongetes, pomes, peres, ordi i panses. Una bona alternativa seria la beguda de civada.
Moltes persones tenen un alt risc de patir un accident cardiovascular i ho desconeixen o no li donen la importància que li pertoca.
Un exemple de dieta baixa en colesterol seria:
ESMORZAR: Un got de beguda de civada, amb una torrada integral amb alvocat i tomata.
MIG MATÍ: Una peça de fruita del temps o un grapat de fruits secs ( nous, ametlles…)
DINAR: Amanida de canonges i créixens, pastanaga, nous, oli d’oliva… un tall de carn blanca (conill, pollastre…) o peix (sardines, palaia…)
BERENAR: Una peça de fruita del temps o un grapat de fruits secs.
SOPAR: Verdures al vapor ( bròquil, pastanaga, moniato…) o Crema de verdures amb carn blanca o peix.
Acompanyat de fer cada dia sobretot 30 minuts d’exercici físic.
Alba Millan