EL COLESTEROL I L’ALIMENTACIÓ

Què és el colesterol? És una substància greixosa que es troba en les membranes cel·lulars de tots els teixits animals i en el torrent sanguini.

Els valors lipídics de referència serien:

Valors Colesterol total (mg/dl) Colesterol LDL (mg/dl) Colesterol HDL (mg/dl) Triglicèrids (mg/dl)
Òptima <200 100 40> homes <150
Normal   100-129 50> dones
Normal-alt 200-239 130-159 150-199
Alt >240 160-189 200-499
Molt alt   >190 >500


Si tenim el colesterol alt vol dir:

  1. Mengem una quantitat d’aliments que satura el nostre sistema digestiu.
  2. També predomina la condició probablement heretada.
  3. La majoria d’aliments que mengem tenen una quantitat de colesterol molt elevada.

Tot això afecta al sistema digestiu, les vies biliars i el fetge, com a eliminadors del colesterol. És recomanable consumir, com a màxim, 300 mg al dia de colesterol , per exemple un ou conté al voltant de 200 mg de colesterol.

En cas de colesterol alt la primera mesura consisteix a seguir una dieta lliure de greixos saturats i colesterol com margarines, pastissos, embotits, conserves, carns vermelles amb greixos animals… i seria recomanable fer esport un mínim de 30 minuts al dia i evitar el tabac i l’excés d’alcohol.

Si així i tot no és possible disminuir el colesterol, caldrà recórrer a complements nutricionals com per exemple; àcids grassos essencials omega-3, llevat vermell d’arròs, acompanyats sempre d’una dieta rica en fruites, verdures, cereals, llegums i peix.

També la fibra que contenen certs aliments (fruites, llegums i algues) sobretot la fibra soluble, pot ajudar a reduir el pas del colesterol al flux sanguini. Com per exemple: La civada, que conté fibra soluble, que redueix les proteïnes de baixa densitat (LDL o colesterol dolent), i que també es troba en aliments com les mongetes, pomes, peres, ordi i panses. Una bona alternativa seria la beguda de civada.

Moltes persones tenen un alt risc de patir un accident cardiovascular i ho desconeixen o no li donen la importància que li pertoca.

Un exemple de dieta baixa en colesterol seria:

ESMORZAR: Un got de beguda de civada, amb una torrada integral amb alvocat i tomata.

MIG MATÍ: Una peça de fruita del temps o un grapat de fruits secs ( nous, ametlles…)

DINAR: Amanida de canonges i créixens, pastanaga, nous, oli d’oliva… un tall de carn blanca (conill, pollastre…) o peix (sardines, palaia…)

BERENAR: Una peça de fruita del temps o un grapat de fruits secs.

SOPAR: Verdures al vapor ( bròquil, pastanaga, moniato…) o Crema de verdures amb carn blanca o peix.

Acompanyat de fer cada dia sobretot 30 minuts d’exercici físic.

Alba Millan