GRIP I REFREDATS

La grip és una infecció vírica que pot provocar tos, faringitis, febre, dolors musculars, feblesa, mals de caps severs i malestar general. Fins i tot, en els casos més greus, pot arribar a provocar pneumònia, la qual pot resultar fatal, sobretot en infants i gent gran.

Aquesta malaltia infecciosa sovint es pot confondre amb el refredat comú, la qual és una afecció que afecta el sistema respiratori superior (nas i gola). Els seus símptomes més comuns són congestió i secreció nassal, picor i mal de coll, tos, mal de cap i malestar general.

Tot i així, la grip és molt més greu i la causa un tipus de virus diferent. Mentre que la grip està provocada per virus de la família dels ortomixovírids, el refredat pot estar causat per diferents tipus de virus com els rinovirus, els mixovirus, els adenovirus i els coronavirus, entre d’altres.

“Abriga’t, que et refredaràs!”, és una de les dites que sentim més durant la temporada de tardor – hivern . Tot i així, no ens refredem ni agafem la grip perquè hàgim passat fred, sinó que s’ha comprovat que tant el virus de la grip com el del refredat es desenvolupen millor en ambients freds. De fet, s’ha vist que el rinovirus, el principal causant del refredat comú, troba el seu ambient òptim per créixer dins les fosses nassals quan la seva temperatura és més freda que la del nostre cos.

Per tant, sí que quan passem fred ens constipem més fàcilment, però refredar-se o agafar la grip només s’ha de complir un factor: exposar-se al virus que causa aquestes infeccions.

Tant aviat com es va descobrir per primera vegada el virus de la grip l’any 1930, es van començar els intents de desenvolupar vacunes preventives. Tot i així, un dels principals problemes d’aquesta malaltia infecciosa és que el virus canvia constantment les seves característiques antigèniques, de manera que, tot i existir una vacuna eficaç, aquesta infecció encara no s’ha pogut eradicar.

Existeixen dos tipus de canvis antigènics, els majors, que originen nous subtipus virals, i els menors, els quals són menys importants però són els responsables de que cada temporada calgui adaptar les vacunes a les noves soques circulants. Mentre que els canvis menors poden provocar petites epidèmies, els canvis majors poden causar pandèmies. De fet, això és el que va passar la darrera temporada (2017 – 2018), el virus de la grip va fer un canvi antigènic massa gran i les vacunes no van ser tant efectives, de manera que es va produir una pandèmia de grip molt important.

Per prevenir la grip i les seves complicacions, una mesura fonamental és la vacunació antigripal. Aquestes vacunes s’han d’elaborar anualment per incloure les soques del virus que més probablement seran les responsables de causar la malaltia durant la temporada. Aquest any, la campanya de vacunació contra el virus de la grip va començar el passat 22 d’octubre i va adreçada a diversos grups de risc: persones majors de 60 anys, persones amb problemes de salut crònics, professionals de la salut, pacients i personal de centres sanitaris, dones embarassades, persones amb obesitat mòrbida i personal de protecció civil i d’emergències sanitàries, entre d’altres.

Pel refredat comú no s’ha trobat encara cap cura ni vacuna preventiva. L’única cosa que es pot fer és prendre medicaments antigripals que portin principis actius per ajudar a passar millor els símptomes més freqüents d’aquesta malaltia. Alguns exemples són el paracetamol pel dolor muscular i la febre, la fenilefrina per a la congestió nassal i la clorfenamina per a la secreció nassal. El procés catarral sol durar entre 7 i 10 dies.

Per qualsevol dubte us podeu adreçar a la Farmàcia Sònia Torres de Begur, a l’Avinguda Onze de Setembre, 3 Begur.

Marta Ribera